Kennisbank
HCC!vraagbaak > HCC!vraagbaak > Kennisbank

Zoeken:


Netwerk aanleggen

Oplossing

Vraag

Hoe kan ik het beste een netwerk met cat7a kabels aanleggen. Heb ongeveer 8 a 10 aansluitingen nodig. Is dan een patchpanel met een swith in de meterkast het beste. Ik wil een dubbele cat7a door de buizen naardubbele wandcontactdozen aanleggen. Kan de kabel door 5/8 electriciteits buizen.

Antwoord


Er passen wel twee cat7a in een 5/8 buis, maar afhankelijk van het aantal bochten, de straal van de bochten en de gladheid van de buis kan het wat lastiger zijn om ze er door te krijgen.
In elk geval ruim vaseline op de kabel smeren en niet te hard trekken aan de trekveer. Zorgen dat de knoop ook niet te dik en een beetje taps dikker wordt.
De buitenmantel van de kabels een stukje verwijderen en de kabels iets na elke in de knoop vast maken. Dit allemaal met ducktape doen.
Wat ook mogelijk is dat u bijvoorbeeld 2 swithes gebruikt als een aantal wandcontactdozen verder weg zijn. Voor de 2e swith hoeft u dan maar één kabel te trekken.
De aansluitingen achter de 2e swith kunnen dan misschien wat langzamer werken.

Wedervraag

Wat bedoel je met tweede swjtch? Dit i.p.v patchpanel?

Wordt vaseline na gebruik niet hard zodat het niet lukt om in de toekomst de kabels te vervangen als dit nodig is.

Antwoord

In dit bericht geef ik antwoord op de vragen.

Vaseline kan na jaren misschien een beetje hard worden, maar glijdt dan in elk geval nog beter dan een plastic kabel die jarenlang in een plasticbuis heeft gezeten en enigszins zijn vast geplakt.

Je hebt het over een patchpanel. Een patchpanel wordt gebruikt bij grotere netwerken waar men met veel kabels in de meterkast komt, zie bijlage.
Bijvoorbeeld in een kantoor met 10 kamers met 6 aansluitingen per kamer, dat geeft 60 kabels in de meterkast.
Maar er werken bijvoorbeeld maar 10 personen met elk een computer. Hiervoor kan een switch volstaan met bv 15 aansluitingen.
Dan kan men een patchpanel gebruiken met links (of boven) de 15 aansluitingen van de switch en aan de rechterkant (of onder) de 60 aansluitingen van de kabels.
Met behulp van korte patchkabeltjes verbindt men de 10 noodzakelijke aansluitingen met de 10 kabels waar een pc achter hangt.
Vaak zitten in het patchpanel ook de aansluitingen van de telefooncentrale, als dat al niet draadloos is, en verbind men dan de nummersaansluitingen van de telefooncentrale door naar de kabel waar aan de andere kan dan een telefoon zit.
De telefoonverbindingen gebruiken dan ook 10 kabels van het totaal van 60. In dit geval blijven dan 40 kabels ongebruikt.
De telefoon werkt tegenwoordig ook via een netwerkaansluiting, namelijk voip (Voice Over IP).

Gezien de 10 kabels waar jij het over hebt lijkt mij een patchpanel een dure oplossing.
Als jij achter de router een switch hangt met 10 aansluitingen kun je daar alle kabels insteken en functioneert de switch min of meer als patchpanel.

De 2e switch.
Ik weet helemaal niet hoe de verdeling is van de wandcontactdozen. Het kan echter zijn dat een aantal wat verder weg zit, bv op de 2e verdieping, zie bijlage.
Je kunt dan één kabel naar boven trekken en daar dan een kleinere switch plaatsen. Voordeel is dat de switch ook wel een wifi-antenne heeft en heb je daar beter draadloos bereik.
Het kan bv veel breekwerk besparen. De 2e switch gebruikt dan een aansluiting van de 1e switch.
Als er achter de 2e switch hele zware internet gebruikers zitten, kan het zijn dat alles dan wat langzamer wordt omdat alles wel door het ene kabeltje naar beneden moet.
Maar het is altijd sneller dan de verbinding en het abonnement met de provider.

Je moet ook de stekkertjes aan de netwerkkabels knijpen mbv een RJ45-tang.


Bijlagen:
patch-panel.jpg patch-panel.jpg
Netwerk-Switch.jpg Netwerk-Switch.jpg

 
Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Gerelateerde artikelen zoeken hoe snel is mijn PC
PowerPlug, PowerLink
aansluiten hardware
PC/Windows 10 sluit niet af
Streaming bedraad/onbedraad op Experiabo
Artikel details
Artikel ID: 546
Categorie: Netwerk
Datum toegevoegd: 11/06/2017 15:32:13
Aantal bekeken: 339
Beoordeling (Stemmen): Artikel nog niet beoordeeld (0)

 
« Ga terug

 
Powered by Help Desk Software HESK, in partnership with SysAid Technologies